“Bra pasta behöver inte så mycket tillbehör - det räcker med smör, salvia och en gnutta parmesan. Den viktigaste kryddan är Amore!”

Vår historia sträcker sig tillbaka till 1985 då Lund fick sina första äkta pastabagare, när Renato och Leopoldo startade tillverkning av färsk pasta på Hantverksgatan 8 på väster. Alfredos Pasta Fresca sålde pasta till såväl restauranger och butiker som i liten skala till glada kunder direkt i butiken - många av er har följt oss ända sedan dess. Innan starten hade Renato och Leopoldo praktiserat på den fabrik i Milano som levererade pastabageriets fem maskiner, och familj och vänner utgjorde smakpanel innan man drog igång sin egen tillverkning. Båda behöll sina jobb vid sidan om Alfredos Pasta Fresca, Renato som lärare i italienska och Leopoldo som fotograf.

“SUCCÉ! Vem kunde ana att Alfredo skulle få så många svenska vänner på så kort tid? Visst trodde vi att många skulle förstå njutningen med riktigt färsk pasta. Och visst blir det något annat, när man gör pasta helt utan konserveringsmedel eller andra tillsatser”, står det i ett tidigt reklamblad från pastabutiken på Hantverksgatan 8.

“Det är skillnad på torkad paketerad pasta och färsk”, säger Renato i en intervju i Arbetet 1985. “Den färska pastan innehåller inga konserveringsmedel, inga färgämnen. Bara mjöl, vatten och ägg”.

Så småningom flyttar Alfredos Pasta Fresca in i Saluhallen och blir en pasta- och pizzarestaurang, med Lunds första espressomaskin. Restaurangen blir snart ett tillhåll för många stamgäster och en stor skara vänner. En recension i Sydsvenskan från 1996 beskriver hur man i “kosmopolitisk stil kan slå sig ner runt bardisken, som täcks av en Perstorpsskiva angenämt mönstrad i pistagegrönt”. Man kan bli serverad fem olika pasta, samtliga för 40 kronor inklusive lingondricka. “Kaffe i olika espressovarianter kostar 10 till 15 kronor, och förutom dagens pasta finns pastasallad till samma pris, samt stora lövtunna pizzaskivor för 25 kronor. Därtill den berömda italienska desserten tiramisu”.

Bilder från dagstidningar kommer från Arbetet & Sydsvenskan 1985.

Pasta, pizza, vin, desserter och kaffe kompletteras med italienska produkter som oliver, oljor, salami, prosciutto, Panettone och mycket annat. När den stora om- och tillbyggnaden av Saluhallen sker 2012, flyttar Alfredos Pasta Fresca in i den nya delen och och får förutom sin stora livliga bardisk även många sittplatser i den nya restaurangen.

2019 skrivs ett nytt kapitel, när vännerna Massimo och Diego tar över verksamheten - båda med en lång bakgrund från restauranger såväl i Italien som Sverige. Renato har bit för bit delat med sig av sitt hantverkskunnande kring pasta och sin stora kärlek till italiensk mat, och traditionen lever vidare. Hjärtligt välkommen till oss i Saluhallen!